Nič o sestrah brez sester

Babice in babičarji. Medicinske sestre in zdravstveni tehniki. Združeni v Zbornici zdravstvene in babiške nege. Spoznamo jih takoj, ko se rodimo, hvaležni pa smo jim vsak dan, ko zbolimo in ležimo v bolnišnici. In kot pravi predsednica Zbornice Monika Ažman: ‘Brez medicinskih sester in babic ni zdravstvenega sistem.’

Tudi zato sem se dobil z vodstvom Zbornice, da predstavijo ključne izzive s področja zdravstvene nege. In izzivi so veliki. Ocenjujejo, da manjka skoraj tretjina kadra, izgledi za prihodnost pa so vse prej kot rožnati. Roko na srce – podoben problem imajo tudi v drugih državah, zato se je v Evropi začela prava borba za pridobitev usposobljenega kadra, ki še omogoča izpolnjevanje minimalnih standardov zdravstvene nege. Iznajdljivejše države in tiste, ki medicinskemu osebju ponudijo več, so tudi uspešnejše pri zagotavljanju ustreznega števila medicinskega osebja.

V zdravstvu močno zaostaja tudi postopek digitalizacije. Zakaj je temu tako, je zanimivo vprašanje. Je to zato, da je MANJ transparetnosti? Ali preprosto ne želijo optimizirati delovnih procesov? Za izvajalce zdravstvene in babiške nege, ki predstavljajo največjo poklicno skupino v zdravstvenem sistemu, je to zagotovo pomembno vprašanje. Manj birokracije pomaga. Kakor tudi pričakovanje, da se jih vključi v upravljanje zdravstvenega sistema, da sodelujejo pri načrtovanju strategij in da so vključeni v delovna telesa v sklopu delovnih skupin ministrstva za zdravje.

Zadnje objave

▶️▶️▶️Nič o sestrah brez sester Babice in babičarji. Medicinske sestre in zdravstveni tehniki. Združeni v Zbornici...

Objavil/a Anže Logar dne Ponedeljek, 12. september 2022

Vprašanja in pobude volilcev