Nedeljo smo začeli na Kozjanskem v Podsredi na prazniku Kozjanskega jabolka. Prireditev ima etnološki in okoljski značaj. Okoljsko osveščene ekološke kmetije ponujajo stare sorte jabolk, zdrave kmetijske pridelke pridelane na naravni način in izvirno ter domiselno predelano sadje v ozimnico.
Carjevič in krivopecelj sta dve od starih sort »Kozjanskih jabk«, ki sem ju poskusil. Odlična sta. Povedali so mi, da so stare sorte jablan manj občutljive na škodljivce in dajo pridelek brez intenzivnega škropljenja.
Dan prej je potekalo tekmovanje v peki štrudla in podelili so naziv »štrudlmojstrice«. V pripravi testa in nadeva sem se preizkusil tudi sam. Gospe so me sicer pohvalile, pri čemer pa so prijazno poudarile naj se raje držim politike, kjer imam daljšo kilometrino in več izkušenj.
Popoldne smo preživeli na na Slomu, rojstnem kraju Antona Martina Slomška , na tradicionalnem srečanju kmetov iz vse Slovenije.
»Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti« je ena izmed njegovih misli. Ne smemo pozabiti na naše kmete, na mlade prevzemnike kmetij, na to kako pomembna je skrb za samooskrbo v času prehranske krize, kaj pomeni skrb za zdravo okolje in učinkovito ter trajnostno upravljanje z viri. Mnogi ključni izzivi, ki so s tem povezani so pred nami, verjamem da lahko s sodelovanjem, poiščemo odgovore tudi na njih.

Zadnje objave

➡️➡️PRAZNIK KOZJANSKEGA JABOLKA – SREČANJE KMETOV Nedeljo smo začeli na Kozjanskem v Podsredi na prazniku Kozjanskega...

Objavil/a Anže Logar dne Ponedeljek, 10. oktober 2022

Vprašanja in pobude volilcev