Na današnji dan pred dvema letoma je bila sto let po fašističnem požigu Narodnega doma v Trstu, slovesno potrjena odločitev italijanskih oblasti za vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. Ob tej obletnici je nekdanji zunanji minister in kandidat na bližnjih predsedniških volitvah dr. Anže Logar spomnil na prizadevanja aktualnega predsednika Republike Boruta Pahorja in njegovega italijanskega kolega, pa tudi slovenske diplomacije, ki so pripeljala do te odločitve izrednega simbolnega pomena ne samo za narodno skupnost v Italiji, ampak tudi za odnose med obema državama.  

Dr. Logar je ob tem spomnil tudi na izvrstne odnose, ki sta ga ministra in obe diplomaciji vzpostavili med njegovim mandatom. Intenzivna dvostranska srečanja  so bila poleg manjšinske tematike namenjena sodelovanju v boju proti pandemiji Covid19 ter sodelovanju treh severno-jadranskih držav, ki je privedlo tudi do podpisa tristranske izjave. 

Kandidat za predsednika Republike je poudaril velik pomen nadaljevanja omenjenih prizadevanj aktualnega predsednika Republike Boruta Pahorja za krepitev položaja slovenske narodne skupnosti, kakor tudi za preseganje zgodovinskih bremen. V tem oziru bo zlasti potrebno podpirati napore za ustrezno parlamentarno zastopstvo slednje ter si prizadevati za objavo skupnega poročila slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije tudi na italijanski strani. 

Ob tem je dr. Logar ponovil svojo željo, izrečeno pred dvema letoma, da bi Narodni dom postal hiša dialoga, prijateljstva in sožitja v večkulturni in večjezikovni prihodnosti Trsta, v Evropski uniji miru, spoštovanja razlik in sodelovanja.

Zadnje objave

Vprašanja in pobude volilcev