Obisk kmetije Pustotnik v Poljanski dolini, ki je prva zasebna sirarna v Sloveniji, me je navdušil. Prijazno sta nas sprejela Milan in Žuža. Znani so po siru Kozovč, nosilcu srebrne medalje na svetovnem izboru sirov leta 2016 in 2019. Okus in aroma izhajata iz mešanice kozjega in ovčjega mleka.
Cela družina je vpeta v družinski posel, kot pravi Žuža Brence glavna sirarka pri hiši, je potrebno naslednike vzgajati v odgovorne gospodarje, da ohranjajo družinsko tradicijo. Za izdelke uporabljajo izključno lokalne surovine. Prvi korak pa je seveda priprava krme in nega živali.
Slovenskemu kmetijstvu je potrebno namenjati posebno pozornost in skrb, saj s tem spodbujamo domačo proizvodnjo, samooskrbnost in razvoj panoge. Hrana in les sta za Slovenijo dobrini, ki sta strateškega pomena za prihodnost in zajemata tudi varovanje zdravja ljudi in varovanje okolja.
Bistveno pa je, da vse skupaj podpre tudi stroka, ki se mora okrepiti in privabiti aktivne mlade, ki jih zanima razvoj in ohranjanje podeželja.

Zadnje objave

➡️➡️GORENJA VAS -OBISK KMETIJE PUSTOTNIK Obisk kmetije Pustotnik v Poljanski dolini, ki je prva zasebna sirarna v...

Objavil/a Anže Logar dne Torek, 18. oktober 2022

Vprašanja in pobude volilcev