Teden dni pred novembrskim zasedanjem Evropskega parlamenta so Slovenski mediji obširno poročali o novici, da naj bi na plenarki evroposlanci razpravljali o stanju vladavine prava v Sloveniji. Najprej zaradi poročila odbora LIBE na podlagi fact-finding mission v Sloveniji, nato zaradi neimenovanja evropskih tožilcev, pa tudi zaradi STA.
 
Ker imam kot predstavnik predsedstva v Evropskem parlamentu dostop do dokumentacije glede priprave dnevnih redov zasedanj, vem, da so evropski socialisti, liberalci in levica želeli na novembrsko plenarko uvrstiti kar TRI (!!!) točke o Sloveniji na temo vladavine prava, medijev in evropskih tožilcev. No, na koncu je pri usklajevanju o(b)stala samo ena točka.
 
Ključni dokument za razpravo naj bi bilo poročilo odbora LIBE. A glej ga zlomka. Poročila sploh še niso videli vsi člani tega odbora, ki so obiskali Slovenijo. Niti ni o njem glasoval resorni odbor. Pa mi povejte, kako je lahko podlaga za razpravo o vladavini prava dokument, ki krši temeljne postopkovne elemente, ki veljajo v pravni državi – ni bil usklajen znotraj opazovalne skupine, sploh pa, ni potrjen. V pravnem jeziku – ni dokončen, pravnomočen, če želite. In sedaj bi tisti, ki kričijo, da se nepravnomočnih sodb ne sme komentirati, razpravljali o vladavini prava v Sloveniji na podlagi nepravnomočnega poročila?!?
Drugi dve točki – STA in EPPO sta tudi postali brezpredmetni: pogodba o financiranju je bila podpisana, tožilca sta bila imenovana. V čem bi bil potem sploh smisel razprave?
 
Drugače je bil ta teden za Slovensko predsedstvo #EU2021SI izjemno uspešno. Dosegli smo preboje, ki jih prejšnjim predsedstvom ni uspelo in tudi nihče ni pričakoval, da jih bomo. V tem tednu smo sprejeli skupno stališče o dveh ključnih direktivah s področja digitalizacije (o digitalnem trgu in o digitalnih storitvah). Predsedstvo je v tem tednu uspelo sprejeti zaključke o odpornosti in sposobnosti reagiranja EU na prihodnje krize. Obe področji predstavljata ključni prioriteti #EU2021SI. Poleg tega smo uspeli uskladiti Evropski razvojni projekt, sprejeli Uredbo o skupnih projektih v programu #ObzorjeEvrope, ki bo omogočila naložbe v znanost v višini 10 mrd €. Vse to ob že zaključenih šestih trialogih, kjer smo uspeli uskladiti stališča vseh treh so-zakonodajnih EU institucij – Sveta, Komisije in parlamenta.
V tednu uspehov, ko so čestitke evropskih komisarjev (tudi tistih, ki so v preteklosti ostro kritizirali Slovenijo) preplavile socialna omrežja (kar ni ravno navada), pa so (redki) evroparlamentarci z udarno anti-vladno ‘macolo’ Fajon/Grošelj/Joveva v praktično prazni dvorani udrihali po Sloveniji.
 
In v tednu, ko se je celo podpredsednik EK Timmermans javno zahvalil slovenskemu predsedstvu, je Tanja Fajon o našem skupnem projektu #EU2021SI lahko rekla zgolj:
‘Tovrstne kršitve evropske zakonodaje v Sloveniji, tudi v primeru STA… bodo žal pustile slab pečat na sicer solidnem delu slovenske administracije v času predsedovanja Slovenije na čelu Sveta Unije.’
Po tistem sredinem večeru sem se pogovarjal z visokimi uradniki, ki vsakodnevno izvajajo Slovensko predsedstvo. Ki so sodelovali na naši evropski poti preden sem postal minister, in bodo tudi potem, ko bom zapustil vrh ministrstva. Ki zadnjih 5 mesecev delajo od zgodnjega jutra, do poznega večera, za kar sem jim iskreno hvaležen.
 
Jezni so bili. Veste zakaj? Res se jim je zdelo za malo, da lahko politik iz Slovenije, v času slovenskega predsedstva, pred evropsko javnostjo v tednu, ko dežujejo pohvale, brez sramu reče, da je, pozor, ▶️▶️▶️delo administracije na našem predsedstvu – (zgolj) SOLIDNO???
 
Mislim da je skrajni čas, da ljubezen do domovine vendarle postane močnejša od sovraštva do drugih…
Vsaj zame velja – I feel SLOVEnia-

Zadnje objave