Na današnji dan je bil leta 1939 podpisan pakt Ribbentrop-Molotov, ki sta ga ob lanski obletnici evropska komisarja Vera Jourova in Didier Reynders označila kot začetek cikla nacistične in sovjetske okupacije in nasilja. 

Pakt med dvema totalitarnima režimoma kaže na skupno naravo vseh sistemov, ki temeljijo na brezimni množici, namesto na svobodnem posamezniku, na ideologiji izključevanja drugače mislečih namesto sodelovanja.

Slovenci smo bili že pred tem dogodkom med prvimi evropskimi žrtvami fašizma, z delovanjem primorskega Tigra pa smo se prav tako med prvimi v Evropi fašizmu tudi zoperstavili. 

Uničiti nas je hotel nacizem. Globoke rane nam je prizadel komunizem in nas kot narod tragično razdelil.

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se poklanjamo vsem njihovim žrtvam in vsem tistim, ki so se trem totalitarizmom 20. stoletja pogumno uprli, pri nas v Sloveniji in drugod v Evropi in svetu. 

Trije totalitarizmi so opomin, ki mora ostati del evropske kolektivne zavesti in temelj Evropske unije.

Slovenci smo bili med tistimi evropskimi narodi, ki so nas prizadeli vsi trije totalitarizmi. Naj nas ta tragična izkušnja poveže kot narod in nacijo. Sodelujmo za svobodo brez totalitarizmov in avtoritarnosti.

Zadnje objave

Vprašanja in pobude volilcev